”Bygg det uterum du verkligen vill ha”
Vi har hälsat på hos två av våra uterumsfantaster: Malin och Jörgen. De har uterummet Fira där lugnet tar plats. Här får du tips om hur du kan tänka kring olika val som påverkar totalkostnaden för ett uterum.
På Malins och Jörgens uteplats var det blåsigt och kallt. Där satt de och frös, tills de fick nog och tog tag i projektet uterum. Nu sitter de ute fast de är inne i sitt uterum och är inte längre beroende av väder och vind. Det är 17 april, termometern visar 20 plusgrader inne i uterummet och 10 plusgrader ute. Solen har legat på och det är varmt och skönt.
Så fort Malin och Jörgen kommer hem från jobbet, går de ut i uterummet. På somrarna äter de alla sina måltider här. Här har de sin plats och är inte beroende av om det regnar eller blåser.
– Vi kommer ut och kan njuta av vår trädgård istället för att vara inne i huset. Där är vi under vinterhalvåret ändå.
Trädgården och huset bestämde storleken på uterummet. Malin och Jörgen maximerade ytan så mycket det gick. De har ett enplanshus, så för att komma in under hängrännor och få rätt lutning på uterummets tak föll valet snabbt på Fira uterum på 21 kvadratmeter med ett brutet hörn. De ändrade uterummets takkonstruktion något för att passa mot huset.
– Vi har valt det vi vill ha. Vi ska ju bo här länge. De val vi har gjort förhöjer uterummet och känslan i det. Vi vill leva gott här och nu och har gjort en investering för framtiden. Uterummet är ju värdehöjande för huset. Vi får tillbaka en stor del av det vi har satsat vid en försäljning.
De åkte till butiken för att se och känna på Fira och tyckte att skjutpartierna var rejäla. Det märktes inte minst på tyngden när de skulle sätta skjutpartierna på plats. Men väl på plats kan inget rucka på dom. Att de dessutom var i aluminium var viktigt för dom när det gällde hållbarheten. För att förlänga säsongen valde Malin och Jörgen partier som gäller vår till höst.
Som mest har de varit 20 gäster på midsommar, kräftskiva och födelsedagar.
– Oavsett hur vädret blir kan vi nu bjuda hem släkt och vänner och sitta i uterummet. Är det varmt drar vi skjutpartierna åt sidan och sitter ute fast inne och får skugga, men slipper värmestrålningen. Om det regnar och blåser det drar vi bara igen skjutpartierna, så känns det som vi är ute ändå.
De byggde det mesta själva. Planen var först att de skulle ha ett vanligt trägolv, men sen insåg Malin och Jörgen att det är mer gediget och underhållsfritt med en gjuten betongplatta. De lade även till golvvärme i plattan och klinkergolv som ytskikt. Jörgen, som är byggnadsplåtslagare, har gjort det bandtäckta plåttaket. Det ger skugga och svalka under sommarmånaderna.
Om du bygger till och med 15 kvadratmeter stort uterum behövs inget bygglov. Malins och Jörgens är på 21 kvadratmeter. De lämnade in bygglovet på vintern och fick bygglovet relativt snabbt. 10 veckors behandlingstid är standard för de flesta kommuner. Att ansöka om bygglov på vintern är att rekommendera. Då finns det gott om tid och du kan sätta igång med bygget till våren för att njuta av uterummet hela den varma delen av året.
– En härlig sommardag öppnar vi altandörren till uterummet så fort vi vaknar. Och så sitter vi här och äter vår frukost och tittar ut mot trädgården.
Efter en lång jobbvecka sitter Malin och Jörgen i sitt uterum och bara kopplar av. Det behöver inte hända så mycket.