”Uterummet är den bästa investering vi har gjort”
Kajsa och Preben har ett Glädja-uterum som används som vardagsrum, matrum och orangeri. Här står dörren alltid öppen för familj och vänner. Här får du tips om hur du kan tänka kring olika val som påverkar totalkostnaden för ett uterum.
I 10 år pratade Kajsa och Preben om att skaffa ett uterum. Och så en dag tog de bara tag i det. De ville binda ihop huset med den nylagda trädgården och njuta av utsikten med rönnen som blir illröd på hösten och vetefältet som lyser som guld. Det skulle även finnas plats för olivträd och fikusar. Här ville de umgås med barn och barnbarn och ha stora fester för släkt och vänner. Lösningen var ett uterum.
– Vi umgås verkligen här och njuter av ljuset och en fantastisk utsikt. Vi har ingen tv. Fokus är istället på måltider och alla samtal. Uterummet är helt enkelt vårt mysrum. Vi är bara i uterummet.
– Vi kommer ut och kan njuta av vår trädgård istället för att vara inne i huset. Där är vi under vinterhalvåret ändå.
Ljusinsläppet var viktigt för Kajsa och Preben när de valde uterum. Glädja uterum hade många skjutpartier och två gavelspetsfönster, något som gjorde valet enkelt. Två väggar kan de öppna helt. På en sida har de panel och öppningsbara fönster. Glädja smälter även bra ihop med huset som har samma rektangulära form.
– När vi såg Glädja för första gången, sa vi: Där är det! Sen tittade inte på något mer uterum.
Kajsa och Preben är nöjda med kvaliteten på skjutdörrarna vinter Izo. De är gedigna, stabila och smidiga att öppna.
– Här är vi ute och inne samtidigt. Det är njuter av att känna solen i och slipper blåsten. När vi öppnar upp skjutdörren hör vi vattnet som porlar i dammen. På kvällen är hela trädgården upplyst. Då är det härligt att kunna sitta inne i uterummet, i var sin fåtölj, och titta ut.
De ville använda Glädja uterum på 21 kvadratmeter året runt, så de valde isolerade skjutdörrar för vinter. Kajsa och Preben har golvvärme och på vintern använder de en luftvärmepump som ger värme och på sommaren ger den svalka.
De byggde det mesta själva. Planen var först att de skulle ha ett vanligt trägolv, men sen insåg Malin och Jörgen att det är mer gediget och underhållsfritt med en gjuten betongplatta. De lade även till golvvärme i plattan och klinkergolv som ytskikt. Jörgen, som är byggnadsplåtslagare, har gjort det bandtäckta plåttaket. Det ger skugga och svalka under sommarmånaderna.
Kajsa och Preben lade ut allt arbete med uterummet på totalentreprenad. Byggbolaget jämnade ut en kulle där uterummet skulle ligga, gjorde markarbete, gjöt betongplatta och monterade uterummet. På två veckor var byggfirman klar. Arbetskostnaden blev en stor del av totalkostnaden som går att hålla nere om man istället gör arbetet själv. Ett annat sätt är att välja billiga golv. Kajsa och Preben valde ett plåttak istället för det som ingick för att det smälte bättre ihop med det befintliga taket.
– Uterummet är den bästa investering vi har gjort. Det har varit värt varenda krona.