Odla, tillaga och ät med Fredrik Télleus
Fredrik Telléus är fotograf med inriktning på friluftsliv. Med sin stora kärlek för skogen och sin lust att skapa köpte han en stor skogstomt och funderade på vad han ville göra med platsen. Det började med en altan som gav plats för hans tältkåta och slutade med både stuga, altan och växthus. Häng med till Fredriks magiska plats och odlingsparadis.
Fredrik Telléus
Bor: I Öjersjö utanför Göteborg
Familj: Särbo Karin & två ungdomar
Sysselsättning: Fotograf, egen företagare
Växthus: Qube+ 9,4 kvm
Instagram: @frilufts
Yxa, eld och kaffe
På sitt instagramkonto @frilufts har Fredrik beskrivit en perfekt helg som en helg med bra väder, en brasa, lite bygg, ett glas vin och en god ost. Med yxan i högsta hugg fixar han ved och tänder upp en eld över vilken familjen lagar sin mat och brygger sitt kaffe
Berätta lite om din plats i skogen
- Jag ville skapa en plats där jag trivs. Drömmen började ta form och jag planerade för att skapa en plats där jag kan koppla av och vara med familj och vänner. Eftersom jag älskar skog och natur ville jag behålla de elementen.
- Ibland åker jag dit helt själv och njuter av stillheten, men det bästa som finns är att åka dit tillsammans efter en veckas jobb. Nu i helgen åkte jag och Karin dit, eldade och kokade musslor som vi åt i lugn och ro.
- Både Karin och jag gillar friluftsliv och vi älskar verkligen trädgård. Vi träffades mitt under bygget och hon har kommit med så många fina inspel. Det är bra att ha någon som utmanar den färdiga bilden man själv har i sitt eget huvud.
Växthuslivet
Fredrik och hans familj, även om tonåringarna inte är med lika ofta längre, gör allt från att odla till att baka pizza i och vid växthuset. Med närheten till naturen har de skapat en helt underbar plats. Med lingon, trattkantareller och en och annan mygga runt stugknuten. Under året lades krutet på att bygga både växthus och en ny altan.
Hur växte idén fram att bygga ett växthus?
- Jag har nog alltid velat ha ett växthus vid stugan. Det hör ihop med målbilden att vi under säsong aldrig ska behöva åka till affären för att handla grönsaker. Det handlar inte om att bli självförsörjande, men vi vill leva ut den där romantiska bilden av att man kan skapa och laga mat på det man odlar. Det är något som både jag och Karin tycker är väldigt trevligt och spännande, att man kan använda det som finns vid stugan.
- Då blir växthuset navet i trädgården. Där kan man börja förså tidigt och under säsongen skördar vi våra egna tomater, gurka, chili och paprika. Det är en enorm lyx att ha det så tillgängligt på vår plats i skogen.
“Innan vi byggde vårt växthus var köket och balkongen hemma i stan som en regnskog - fylld med tomatplantor och grönsaker av olika slag.”
Vad har ert växthus betytt för er?
- Det handlar mycket om känslan det skapar. Här har vi skapat våra egna stunder, på en plats som inte bara ska vara odling utan ett utrymme där vi har trevligt och hänger tillsammans.
Inget slår egenodlad mat
Hur ser er odling och skörd ut?
- Odlingen är ett tema som hänger ihop i hela trädgården. Här skapar vi mat som vi sedan tillagar över öppen eld. Just i växthuset blir det ganska traditionellt med tomater, gurka, paprika och chili. Mest för att vi tänker att vi ska odla de saker i växthuset som vi använder i matlagningen och som verkligen behöver ett växthus för att odlas. Andra saker som bönor, kål och örter går ju fint att odla utanför växthuset. För där fortsätter odlingen.
- Till nästa år har vi planer på att bygga ut trädgården och då använda olika sorter av bönor, ärtor och andra typer av klättrande växter för att bygga upp rum kring växthuset och de andra odlingarna.
Vilken är er favoriträtt att laga med hjälp av egenodlade grönsaker?
- Det får bli gnocchin! Du går ut och plockar lite svamp, har odlat lite svartkål och lök och skördar dina tomater. Stek svampen, löken och svartkålen i muurikka över öppen eld. Fräs ihop det och på med gnocchi. Använd mycket olivolja och avsluta med att lägga på tärnade tomater, fetaost och någon form av frö som du rostat. Solrosfrön eller kanske valnötter. Det här ska vi faktiskt äta i helgen för det är en storfavorit hos oss alla. Det blir så otroligt gott och är enkelt att göra.
- Sen tycker jag det är kul att baka. Att använda lite körsbärstomater och egenodlade örter i en focaccia är ju väldigt trevligt. Det finns en pizzaugn som vi använder för att baka lite småbröd och annat gott.
Växthusvalet
Vad gjorde att ni valde just växthuset Qube+?- När jag byggde stugan valde jag att bygga den i svart och att inte ta ner så mycket träd. Det var viktigt att det fick kännas som en del av naturen. Samma tanke hade vi bakom växthuset. Därför valde vi ett växthus som har lite tunnare eller smäckrare aluminiumprofiler, och som är vackert svart. Det smälter in väldigt fint i omgivningarna och passar den här platsen.
Hur resonerade ni kring storleken på växthuset?
- Jag var väldigt osäker på vilken storlek vi skulle välja, men såhär i efterhand blev det helt perfekt i förhållande till stugan och miljön. Någon sa till mig att välja större men jag struntade i det rådet och lät platsen bestämma. Det är jag jätteglad för idag. Hade jag haft en ännu större tomt och yta hade det visst varit kul med ett större växthus. Men de 9,4 kvadrat vi valde passar så bra på den här platsen. Man får ändå plats med väldigt mycket odling både i och runt växthuset, och även bord och stolar så att man kan slå sig ner en stund.
Hur hittade ni Skånska Byggvaror och valde oss som leverantör?
- Skånska Byggvaror är ett företag som jag alltid har känt till så för mig var det ett naturligt val. Jag har tidigare besökt en av visningsbutikerna, redan då hade jag lite drömmar om att bygga och när det väl var dags var valet enkelt. Sen gillade jag materialet som fanns runt omkring i både katalog och på hemsidan. Det är trevligt när man kan få den inspirationen längs vägen.
Att montera ett växthus
På Fredriks instagramkonto @frilufts kan ni se delar av bygget, ackompanjerat av fågelkvitter och vinden som susar i träden. De har gjort allt själv - gjutit, fått upp stommen, satt glaset, monterat dörrar och fönster.
Berätta lite om hur det gick att montera växthuset.
- Det var framförallt jag och Karin som monterade det. När vi skulle gjuta grunden fick vi hjälp av Karins kompis, vilket var både kul och bra för det hade vi aldrig gjort.
- Jag tycker att det är väldigt trevligt och enkelt när man har en byggsats. Jag gillar att följa instruktionen, ta saker och ting steg för steg och bara köra på. Instruktionen var klar och tydlig men såklart stöter man på patrull ibland, som vid alla byggen. Den här gången handlade om att vi lade en hel del tid på att leta efter en del vi trodde att vi inte fått. Men jodå, den var ju där och monteringen fortsatte smidigt efter det.
“Det har varit ett kul bygge och ändå ett lite mindre projekt som gick ganska fort. Det var en viss känsla att montera första glasrutan, och det var en riktigt go känsla när man för första gången fick se växthuset på plats.”
Resultatet - när drömmen är på plats
Stämmer resultatet överens med drömmen ni hade innan ni satte igång?
- Innan man bygger något finns det ju en bild i huvudet att det här kommer att bli riktigt bra. Men denna gången överträffar verkligheten. Varje gång jag kommer ut till skogen och ser stugan och växthuset blir jag så tillfreds och nöjd. Det är verkligen vackert där och platsen där vi byggt både stuga och växthus på är så himla perfekt. Vi fick helt enkelt tag i drömmen och det blev till och med ännu bättre tycker jag.
“Växthusmodellen passade så otroligt bra i miljön med både sin storlek och form. Det är som att det hör hemma där.”
Fredriks bästa tips
-
Låt storlek och plats gå hand i hand
Jag tycker att man ska hitta en storlek som passar platsen. Själv drömmer jag just nu om att bygga ett litet växthus till. Nu är det ju verkligen en lyx, men visst skulle det bli oerhört vackert med två mindre växthus på tomten. Istället för att välja ett gigantiskt. Välj något som passar miljön som växthuset ska befinna sig i - skapa en balans i trädgården.
Se alla växthus här -
Tänk på syftet
Sen påverkar ju såklart syftet med växthuset både vilken modell och vilken storlek du ska välja. Är syftet till exempel att odla och man vet exakt vad och hur mycket man ska odla. Ja då måste man kanske tänka större, eller kanske till och med snegla mot ett tunnelväxthus.
Kika på tunnelväxthus här -
Monteringstips
Lita på att alla delar finns där och följ monteringsanvisningen. Det är ganska många delar så var organiserad och läs på så att du har rätt delar framme när du ska montera nästa moment. Då kommer allt att gå jättebra. Se växthus här
Årets växthusminne
Det finns ett klipp på mitt instagramkonto när jag sitter och rensar svamp i växthuset. Det är nog en av de finaste stunderna hittills i växthuset. Jag gick ut i skogen ganska tidigt på säsongen, så jag trodde inte att det skulle finnas så mycket svamp. Jag kommer ihåg att det regnade lite, ett så där fint regn som strilade ner mellan löven i trädkronorna. Det blev en ganska kort skogspromenad men jag plockade ganska mycket kantareller.
När jag kom tillbaka gick jag till växthuset och bara satte mig där. Med naturen runt mig och med det stilla regnet rensade jag kantarellerna. Det var verkligen en perfekt stund och plats ur alla hänseenden. Det är svårt att sätta ord på men det var helt enkelt bara riktigt härligt att sitta där. Återigen blev det tydligt att växthuset är så mycket mer än bara en plats att odla på.
/Fredrik Telléus
Ta hjälp av en expert
Vill du ha hjälp att komma igång? Hos oss finns Sveriges mest erfarna rådgivare.
Ring oss på 042 - 210 100 eller boka ett möte när det passar dig.
Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.