Mitt namn är Nicole Wilson och jag är trädgårdsdesigner. Jag har förmånen att hela dagarna få skapa och förverkliga trädgårdsdrömmar, där växthus ofta är en del av drömmen. En vanlig fråga är ”Hur stort växthus behöver jag?” och ”Vilken växthusmodell ska jag välja?”.
Så jag tänkte att jag ska ge mina tips för hur du kan reda ut dessa frågor och ge dig verktyg för att komma vidare med just din växthusdröm.
Storlek på växthuset
Hur stort växthus man behöver beror främst på hur stort växthus man får plats med, din budget, regler för just din tomt, men framförallt vad du drömmer om att göra i ditt växthus.
Det finns egentligen inte några begräsningar för vad du kan göra i ditt växthus. Kanske växthuset är en lugn plats för rekreation, ett kontor dit du kan ta med dig datorn när du jobbar hemma, ett krypin för odling av några tomatplantor, en ateljé där du kan skapa eller kanske en plats där du kan hålla workshops eller öppna ett litet café. Oavsett förutsättningar och budget så finns det ett växthus för dig.
Hur stort växthus behöver man?
Mitt första tips är att jag skulle börja med att ställa frågan: vad vill jag göra i mitt växthus? När du vet VAD du vill göra i ditt växthus så skulle jag fundera på hur stor plats du behöver för just det. Både när det kommer till markyta men också när det kommer till höjd. Vill du få plats att bjuda in till fest med sittplats, krukor och kanske ett planteringsbord eller utekök? Det bästa är att skissa ner lite på hur du skulle vilja ha det i ditt växthus och därefter få en känsla av hur stort växthus du behöver.
Skissa upp din dröm
Ett tips är att ta ett rutigt papper och rita på. Bestäm hur många rutor en meter ska vara (jag tycker 4 rutor kan vara ganska bra i ett vanligt block med rutigt papper). Välj ett växthus som du tror kommer vara bra för dig och rita upp dess mått på pappret. Ta hjälp av till exempel en linjal om du vill få det rakt och mer exakt. Sen kan man gå upp eller ner i storlek på växthusmått. Men bra att ha något att börja med för att kunna sätta igång att testa sig fram och planera.
Använd dig av rutat papper för att skissa upp vad du vill få plats med i växthuset. Då får du en bild över hur stort växthus du behöver.
Det är jättekul att sitta och rita upp olika möjligheter och drömma sig bort. Jag testade lite olika möjligheter i ett stort växthus (Julia Grand Oase mur 18,8 kvm) och i ett mindre växthus (Odla 9,8 kvm). De kan bli så olika och personliga beroende på dig och dina drömmar. Jag ritar oftast i datorn, men det går ju lika bra för hand.
Olika möjligheter i Odla 9,8 kvadratmeter.
Till OdlaOlika möjligheter i Juliana Grand Oase Mur 18,8 kvadratmeter.
Till Grand Oase MurHur stort växthus - några tips på vägen
Hur mycket, vad och på vilket sätt du vill odla påverkar hur mycket plats det kommer ta både på bredd och höjd. När det kommer till odling så kan man odla på olika sätt som tar olika mycket plats: Markbäddar tar inte anspråk på höjden vilket t.ex. uppmurade odlingsbäddar eller krukor gör. Murade odlingsbäddar är snyggt och prydligt men i ett mindre växthus ska man tänka på att själva murningen tar av ytan i växthuset. I ett litet växthus kan man istället utnyttja höjden genom att till exempel odla i krukor på hyllplan.
Att växtintresset ökar om man börjar odla det kan jag nästan lova. Har man väl stoppat ner ett frö i jorden, sett det väckas till liv, tagit hand om plantan och sedan skördat egenodlad tomat. Ja, då är det lätt att bli fast. De flesta ångrar inte ett för stort växthus men ofta ett för litet. Så tänk långsiktigt.
Odling i krukor och pallkragar i växthuset. Odling i markbädd.
Vill du skapa orangerikänsla och ha stora träd i krukor eller vill du odla klättrande plantor? Då skulle jag rekommendera ett växthus med högre höjd. Men om växterna inte kräver höjd så kan ett lägre växthus funka lika bra.
Vindruvor som växer uppe i taket och höga tomatplantor behöver lite höjd i växthuset.
Bra mått att tänka på
Markbädd Jag tycker 100-120 cm är en bra bredd på en markbädd som man inte kan nå fram till från två håll. Annars blir det svårt att nå hela vägen bak utan att behöva trampa mitt i bädden. Med detta mått får man plats med 2 rader av tex tomater och gurkor.
Murad odlingsdel Om du väljer att mura en odlingsdel bör det vara cirka 40-50 cm jord både på bredd och djup. Då har du valmöjligheten att odla olika saker.
Matbord Vill du ha plats för sex personer behövs ett längre bord på cirka 210x90cm. Även med nätta stolar så behövs en yta på minst 3 x 4 meter.
Cafébord Ett litet runt cafébord på 70 cm med två nätta stolar bara behöver en yta på cirka 1,7x1,7 meter.
Tips på inredning
Bra sitthöjd på en bänk är ungefär 45-50 cm vilket också är ett bra höjd på en odlingslåda för exempelvis tomater eller gurkor. Varför inte slå två flugor i en smäll? Skaffa en murad odlingslåda med plats att odla i och om du odlar mindre ett år så lägg på ett lock som du kan sitta på. Vips så har en odlingslåda förvandlats till bänk med förvaringsutrymme under. Du kan med fördel ha den som bänk på våren och hösten när kanske odlingslådan ändå är tom för att sedan göra om den till odlingslåda under säsong.
Regler kring storlek på växthuset
Som trädgårdsdesigner får jag ofta rita in växthus hos kunder. Det första vi undersöker är alltid vilka regler som gäller för just den tomten. Det finns t.ex. regler om hur många procent av ens totala yta man får lov att bygga på. Undersök detta hos byggnadsnämnden i din kommun innan du väljer storlek på växthus så att du vet hur stort växthus du har möjlighet att bygga.
Följ Nicole på Instagram: @newgenerationgardens
Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2025 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.