Uterum & växthus - välj leverans och betalning till våren Se aktuella kampanjer. Gäller t.o.m. 2 december

Hur ska du tänka kring placering av ett växthus, vilken är den bästa platsen? Jag heter Nicole Wilson, och som trädgårdsdesigner får jag ofta hjälpa till att hitta en bra placering av växthus i mina kunders trädgårdar. Jag älskar den delen!

Instagram:
@newgenerationgardens

Anledningen till att jag älskar denna delen är att det finns så många olika möjligheter och att man kan skapa olika rum, indelningar och känslor i trädgården beroende på hur man väljer att placera sitt växthus i förhållande till hus och övrigt som finns på platsen.

Placering av växthus - jag brukar börja med att titta närmare på:

  • Utrymme och tomtens storlek
  • Ljusinsläpp
  • Funktion
  • Reglerna för just din tomt

Placering av växthus - utrymme och tomtens storlek

Börja med att ta en titt på din tomt. Det kanske bara finns en möjlig placering av växthuset på grund av utrymmesskäl. Då är kanske ett litet växthus placerat mot en vägg den perfekta lösningen för dig. Och man måste ju faktiskt inte ha en trädgård för att ha ett växthus. Ett mindre växthus eller ett litet väggväxthus kan få plats på en större balkong eller innergård.

Önskat ljusinsläpp påverkar växthusplaceringen

Hur mycket ljus vill och behöver du ha i ditt växthus? Vill du kunna njuta av en svalkande eftermiddagsfika så är en placering på en skuggig plats i trädgården den bästa. Eller så är du efter ute att hitta en plats med perfekt kvällssol? Oavsett önskemål har jag lite tips som du kan fundera på.

Om du vill odla i ditt växthus så skulle jag rekommendera att placera växthuset med gavlarna (kortsidorna) mot norr och söder. Detta framförallt om man odlar utmed långsidorna. Då får man ett fint ljusinsläpp och minskar risken för att växterna skuggar varandra, särskilt på våren och hösten när solen inte står så högt. Att ha något träd nära växthuset som ger vandrande skugga är att föredra så att växterna inte bränns av den starkaste solen mitt på dagen. Annars är ett tips att montera upp skyddande gardiner inne i växthuset.

1. Häng upp gardiner på insidan av växthuset om ditt växthus står i full sol hela dagen. Ger en mysig och ombonad känsla samtidigt som att det skyddar växterna från att brännas. 2. Träd nära växthuset som vandrande skugga.

Nedan hittar du 2 grova ritningar på en trädgård för att visa hur olika ljusinsläpp växthusen får beroende på var i trädgården växthuset placeras.

På den första ritningen skuggas växthuset av den höga häcken till höger på förmiddagen, sedan av ett träd under dagen. Placeringen ger växthuset framförallt härlig eftermiddags- och kvällssol. Ett bra läge för ett växthus där man vill duka upp för middagar.

På den andra ritningen så får växthuset sol från förmiddag till eftermiddag, men med vandrande skugga från äppelträdet bredvid. Ett bra läge om du vill odla.

Att skissa och planera innan du bygger växthuset är ett bra sätt att hitta ditt optimala läge.

Funktion och placering

En annan sak man kan ha i åtanke när man ska hitta bästa placeringen är att fundera kring funktionen. Vad du ska göra i växthuset kan också påverka placeringen av växthuset. Ska ditt växthus vara en stilla och lugn plats för rekreation så kanske längst bak i trädgården långt bort från störande ljud är en bra placering för dig. Ska du odla mycket ätbart så kanske en placering närmare huset och köket är mer funktionellt.

Ofta får jag som trädgårdsdesigner uppdraget att skapa fina insynsskydd åt mina kunder. Ett växthus gör förutom ett fint blickfång även just ett fint insynsskydd och blir en bra avgränsning mot grannen.

Växthuset kan placeras på en lugn och avskild plats, eller intill huset till exempel nära köket.

Regler för just din tomt

Det första jag brukar undersöka när jag ska rita in växthus hos mina kunder är vad det finns för regler att förhålla sig till. Generellt gäller att placering ska vara 4,5 m från tomtgränsen, men kan placeras närmre granne om grannen ger ett skriftligt godkännande. Att ha lite utrymme mellan växthus och tomtgräns är bra så att man kan sköta underhåll av det från sin egen tomt. Till exempel när man ska tvätta det eller måla om det i framtiden.

Tänk på helheten när du placerar ditt växthus

Som trädgårdsdesigner skapar jag rum i trädgårdar och hittar ett samspel mellan de olika trädgårdsrummen och byggnaderna. Att man tänker på helheten, skapar en röd tråd och skapar ett naturligt sätt att ta sig runt.

Jag rekommenderar att du funderar på hur du ska kunna ta dig till växthuset och hur du vill rama in det. Hur rör du dig i trädgården? Det finns många möjligheter. Du kan exempelvis anlägga en grusgång upp till växthuset eller låta en köksträdgård med pallkragar få utgöra entrén. Andra fina detaljer är att placera ett långbord med bänk mot väggen på utsidan av växthuset.

Att välja ett annat markmaterial än gräs runt växthuset tycker jag blir en snygg inramning. Vad man ska satsa på beror lite på stil på huset och omgivningen, vad som redan används i trädgården.

Du kan även skapa fina blickfång som man ser inifrån växthuset. Kanske du har något bakom växthuset du gärna slipper titta på, exempelvis en kompost eller en rishög. Plantera då några blommande buskar bakom växthuset som får bli ett fint blickfång.

Som du märker finns det många möjligheter när det kommer till placering. Hoppas detta avsnitt hjälper dig hitta rätt placering av ditt växthus som passar dig och dina behov.

Växa i trä med odlingar och köksträdgård utanför som ramar in växthuset och blir som en förlängning av växthuset utanför. Här leds blicken och stegen längst den grusade gången upp till växthuset på ett fint sätt.

Till Växa Trä

I väntan på växthus

Så vad ska du göra nu medan du väntar på att din växthusdröm ska bli verklighet? Mitt förslag är att öva lite på dina gröna fingrar och testa något som jag brukar odla, nämligen gurkor i fönstret. Du ska nu få ett av mina bästa odlingstips som i princip alla kan göra.

Odla din egna gurkgardin

Det finns ingen härligare känsla än att plocka gurkor i fönstret när våren knappt kommit igång utanför fönstret. Och barnen älskar det såklart! Och hur vackert blir det inte med de stora gröna bladen som blir som en gardin. Det tar cirka 2–2,5 månad från sådd till första skörd.

Jag kan tipsa om sorterna Piccolino eller Baby. Dessa sorter är självbefruktande, då de endast får honblommor och behöver därför inte pollineras. Du behöver växtbelysning 12-14 timmar per dag om du börjar odla redan i januari eller februari. Jag använder en enkel växtlampa som man skruvar i en sockel och hänger upp med sladd ovanför fönstret.

Du behöver planteringsjord och en mindre kruka, cirka 10x10 cm i början. Vartefter behöver du en större kruka eller hink på minst 10 liter att slutplantera i. När jag sår gurkfröna i den lilla krukan så brukar jag lägga över någon plast (återanvänd gärna någon transparent plastpåse) som jag gjort små hål i tills dess att fröna grott. Extra snabbt gror de när jag ställer krukorna på värmegolvet i badrummet eller på värmematta. Inget måste men så brukar jag göra.

När plantan fått cirka 4-6 blad så brukar jag plantera om den till den stora krukan. Grunda krukan med lite lecakulor och ställ krukan på ett fat. Plantera om i planteringsjord eller grönsaksjord uppblandat med lite gödsel, exempelvis kogödsel, pelleterat hönsgödsel eller grönsaksgödsel. Vattna och glöm inte att märka upp vad det är om du odlar annat också.

Kom ihåg att inte plantera för djupt. Gurkor är känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken. Mer info och tips kring gurkgardinen hittar du på mitt instagramkonto @newgenerationgardens.

Lycka till!

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden